Партията на Юнкер ще изгуби 3 места в парламента - 23, вместо досегашните 26

Християнсоциалната народна партия на досегашния премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер поведе на предсрочните избори в страната, но изгуби 4,6% от гласовете, според първите социологически анкети, извършени от TNS за телевизия RTL.


Според тези оценки, партията на Юнкер ще получи 33,4% от подадените гласове, срещу 38% през 2009 година и ще изгуби 3 места в парламента (23, вместо досегашните 26), съобщи АФП.


Опозиционната либерална партия отбелязва значителен напредък от 4,2% до 19,2%, съвсем близо до резултатите на социалистите, които са част от досегашната управляваща коалиция.


Премиерът и неговата Християнсоциална народна партия остават твърде популярни във Великото херцогство. Той обаче едва ли ще получи мнозинство в парламента, коментираха по-рано наблюдатели. На свой ред опонентите в лицето на Зелените, левите и Партията на алтернативните демократични реформи вече обявиха готовност да създадат единна коалиция срещу премиера. Към нея може да се присъединят и досегашните партньори на Юнкер от Люксембургската социалистическа работническа партия.