В обсъжданията участваха представители на неправителствени организации и бизнеса

След като вчера Икономическата комисия прие да се пуши на закрито в заведенията, днес Комисията по здравеопазване в Народното събрание отхвърли предложенията за отмяна на пълната забрана за пушене в закрити помещения. В комисията бяха внесени два законопроекта в тази посока.

 

Основният мотив на вносителите от БСП да се разреши пушенето в барове, казина и ресторанти е икономически. Според тях, с връщането на стария режим ще бъдат върнати на работа около 20 хил. души - толкова са работните места, които били закрити с въвеждането на тоталната забрана.

 

Освен депутати, в обсъжданията се включиха представители на неправителствени организации и на бизнеса.

 

Мнението си дадоха от Здравното и Спортното министерство. Зам.-здравният министър Бойко Пенков обяви, че неговото ведомство не подкрепя и двата законопроекта за либерализация на тютюнопушенето в заведенията. Експертът от Министерството на младежта и спорта Мирослава Стефанова каза, че като цяло колегите й подкрепят отпадането на пълната забраната.

 

Председателят на комисията Нигяр Джафер отказа да даде прогноза за това как ще се развият дебатите и гласуването в пленарна зала.