Допълнително средства ще получат ДАНС, Министерство на отбраната и БЧК

Допълнителни над 10 млн. лв. за изпълнението на плана за действие, който беше приет за справяне с бежанската вълна, ще отпусне Министерският съвет. Основната част от тази сума се влива в бюджета на МВР. Допълнително средства ще получат ДАНС, Министерството на отбраната и Българският червен кръст.

 

За овладяване на кризисната ситуация по бюджета на МВР се предоставят малко над 7,5 млн. лв., на Министерството на здравеопазването – 820 000 лв., на МО – 630 000 лв.,  ДАНС ще получи около 400 000 лв., а  Националната разузнавателна служба  – 30 000 лв. За разходи на Прокуратурата за експертизи, вещи лица и преводачески услуги ще бъдат преведени още половин милион лева. Българският червен кръст ще получи също 500 000.  
 

Отпуснатите средства  обаче няма да бъдат изцяло от фискалния резерв. Над половината са от събираните такси за издаване на лични документи, за пребиваване в България и за управление на автомобили, т.е. приходи на самото МВР. Сега те влизат в общата сума на предвидените средства за справяне с проблема с бежанците. Останалите 4 936 000 лв. се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет.

 

Повече по темата ще научите от видеото.