Дебатите протекоха в негово отсъствие

Забрана пряко и косвено офшорни дружества да получават лиценз за банка, застрахователно пенсионно и здравноосигурително дружество - това бе първата законодателна инициатива на депутата Делян Пеевски, която народните представители обсъдиха на първо четене в парламента.

 

Спокойно и без обичайните за последните месеци препирни между депутатите, на първо четене бе приет Законопроектът за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в зони с преференциален данъчен режим, иначе казано „Законът за офшорките”. Въпреки, че депутатът Делян Пеевски е един от двамата съвносители на законопроекта, той не присъства в Пленарната зала.   

 

Допринесъл е достатъчно много, за да е съвносител, а къде е, не мисля, че ще ви отговоря”, коментира колегата му Йордан Цонев.  

 

Законът за офшорките включва 20 точки, в които се забранява участието на офшорни компании в конкурси по Закона за обществените поръчки, приватизация, концесии, лицензи за различен вид кредитни институции, застрахователна дейност. Другото направление е дружества от офшорни зони да няма да участват в издаването на вестници, както и да притежават телевизии и радиа. Според вносителите обаче тези точки ще се увеличават между първо и второ четене. Така, в Закона може да попадне и продажбата на земеделска земя на офшорни компании.

 

Очаквано БСП подкрепи законопроекта, а от ГЕРБ имаха своите резерви.

 

Повече по темата ще научите от репортажа във видеото.