Управляващи и опозиция взаимно се обвиняват за липсата на евросредства

Ще бъде ли 2014 година нулева за еврофондовете? Спорът между опозиция и управляващи продължава. 

 

От ГЕРБ обвиняват правителството в пълна липса на комуникация с Европейската комисия, а от БСП твърдят, че това са спекулации, които целят да създадат паника. 

 

Ясно е обаче, че в момента пари за следващия етап на софийското метро няма.

 

Първата година от следващия програмен период ще е нулева – в това са категорични от ГЕРБ. Така според тях в строителния бранш реално две години няма да се реализират никакви проекти, а част от общините били застрашени от фалити.

 

„Тук надеждата е не за 2014 година, за нея никой вече няма надежди. Надеждите са 2015-та да не бъде нулева”, заяви депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев.

 

„Българските общини ги очакват корекции в размер на 320-350 млн., но могат да достигнат и до 500 млн. Това ще доведе до техния фалит и невъзможност да реализират нито текущите проекти, нито да реализират нови такива”, смята Лиляна Павлова. 

 

Пари за софийското метро, според ГЕРБ, не са предвидени по нито една оперативна програма, а три министерства – на транспорта, регионалното развитие и околната среда, си прехвърляли отговорността и не казвали дали и откъде ще намерят пари. 

 

За това, че средства за метрото няма, потвърдиха и от БСП. Решението на проблема е неясно. Вместо това управляващи и опозиция си прехвърлят вината. 

 

„Гарантирам ви, а имам такава информация, ще наблюдавате през 2014-та година демонстративна наказателна акция срещу град София”, заяви бившият транспортен министър Ивайло Московски. 

 

„Благодарение на ГЕРБ, които не успяха да договорят достатъчно голяма сума по ОП „Транспорт”, обсъждаме въпроса да увеличим съфинансирането с 50 на 50. Аз съм убеден, че пари за третия метродиаметър на метрото ще бъдат намерени, не им прилича и е спекулация, след като те не договориха достатъчно пари”, заяви Димчо Михайлевски.

 

От ГЕРБ обвиниха отговорния вицепремиер Зинаида Златанова в нехайство и призоваха премиера Пламен Орешарски да поеме отговорност за провал в усвояването на евросредства.