Хората се притесняват, че е стартиран преди да са минали обществените обсъждания по ОВОС

Нова вълна от недоволство се надигна сред варненци, които живеят в близост до мястото, където ще се изгражда компресорната станция на „Южен поток”.

 

Получихме сигнал от наши зрители, че проектът е стартиран преди да са минали всички обществени обсъждания по ОВОС. 

 

Оказва се, че на плажа Паша дере в местността Лимана продължават да се взимат проби от почвата, необходими, за да се стартира проектът „Южен поток”. Никой от работещите там обаче не знае кога и как се е появила една платформа навътре в морето.

 

Докато екип на Нова телевизия снима репортажа, се появиха археолози, които обясниха, че и платформата и сондата са им необходими да проверят дали в района има находки. Оказва се, че вече са намерили артефакти от каменно-медната епоха.

 

„Българският закон за културното наследство изисква инвеститорът да плати проучванията и след като теренът се освободи, тогава да извършват техните строителни работи”, обясни д-р Калин Димитров от Археологически институт към БАН. 

 

От Регионалната инспекция по околната среда и водите научиха от медиите за сондажите на Паша дере и обясниха, че към момента те не са натоварени да контролират случващото се там. 

 

„В момента компетентен орган е Министерството на околната среда и водите”, заяви инж. Валери Янев, временно изпълняващ длъжността директор на РИОСВ-Варна. 

 

В съобщение до медиите фирмата-изпълнител на „Южен поток” заяви, че строителството не е започнало. Това са геотехнически проучвания и дейностите не са част от доклада за влиянието върху околната среда.