От началото на годината броят на нелегалните емигранти в страната е 11 155

До четвърти декември трябва да е утвърден проектът за стена по българо-турската граница, а реалното строителство да стартира до края на годината.
 
Министрите Ангел Найденов и Цветлин Йовчев бяха на инспекция край браздата в района на ямболското село Голям дервент.
 
От утре, 29-и ноември, инженерите и строителите, които през последния месец изграждаха пътища и просеки, ще се изтеглят от района на границата. Предстои възлагане на доставката на необходимите строителни материали и телените заграждения.
 
„Процедурите за утвърждаване на проекта и съответно доставката на материалите ще отнемат, според предварителните разчети, не по малко от 30 до 40 дни, ако климатичните условия позволяват в същия срок може да бъде изпълнено и инженерното съоръжение”, обясни военният министър Ангел Найденов.
 
По-ефективна работа се очаква и от другите институции, ангажирани с решаване на проблема с имигрантския поток.
 
„Държавната агенция по бежанците трябва да вдигне капацитет, да излиза с решения по отношение даване статут на закрила или отказ в рамките на 100 – 150 на ден”, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
 
От началото на годината броят на нелегалните имигранти в страната е 11 155, от тях 10 848 са преминали през така наречената „зелена граница”. 
 
 
Повече гледайте във видеото.
 
Репортер: Валентин Иванов