Новите такси обаче не са добре за бизнеса, коментира държавният глава

Президентът Росен Плевнелиев видя изпълнено обещание в решението на управляващите да намалят финансирането на партиите.

 

„Добре е, когато политическите партии изпълняват поети от тях ангажименти. Друг е въпросът, колко, кога. Но при всички случаи аз бих окуражил действия, които са в изпълнение на поети пред целия народ ангажименти”, коментира пред журналисти Плевнелиев във връзка с намерението на БСП и ДПС да понижат с 10% партийните субсидии.

 

Решението за ограничаване на средствата, които получават политическите сили, дойде след сближаване на позициите между двете партии на съвместния им семинар в Боровец. Намалението трябва да влезе в сила от догодина. Междувременно от Реформаторския блок призоваха да бъде въведен и таван за субсидиите.

 

В Боровец представителите на управляващото мнозинство решиха също да подкрепят предложението на „Атака” за въвеждане на 20% такса върху приходите на производителите на енергия от възобновяеми източници, което изкара ВЕИ-компаниите на протест пред Министерството на икономиката и енергетиката.

 

Според държавния глава това постоянно да се измислят нови такси и данъци не е добре за бизнес средата. „Липсата на прогнозируемост е сериозен проблем пред инвестициите в България”, отбеляза Плевнелиев.