Имигрантите дават повече на Лондон, отколкото вземат, отбеляза Владимир Каролев

Дни преди Нова година, историята с очакваната вълна от български и румънски имигранти след 1 януари не е на първите страници на британските вестници. Това каза за „Здравей, България” икономистът Владимир Каролев, който в момента е във Великобритания. Британските медии обръщат повече внимание на оспорваното английско футболно първенство и присъдата на бивш министър за хиляди паунди, изхарчени по екскурзии.

 

„Преди дни икономическият министър Винс Кейбъл, който е от партията на либералдемократите, даде интервю, в което заяви, че консерваторите са се паникьосали и каза, че имигрантският поток ще има по-скоро позитивни последствия за британската икономика”, посочи Каролев. По думите му изследване на учени от „Юнивърсити колидж” показва, че имигрантите от Източна Европа внасят в хазната на страната с 37% повече данъци, отколкото получават под формата на различни социални услуги.    

 

Според Каролев, въпреки реакциите срещу изказването на Кейбъл от редиците на Консервативната партия, самият премиер Дейвид Камерън се е въздържал от такава, защото министърът му бил прав. Консерваторите просто се опитват да задържат възхода на националистическата партия ЮКИП на Найджъл Фараж с оглед на предстоящите европейски избори, коментира икономистът.

 

Целия разговор по темата с Владимир Каролев можете да проследите във видеото.