Премиерът Ердоган няма намерение да подава оставка, въпреки многохилядните протести

Политическата криза в Турция се задълбочава. Премиерът Реджеп Ердоган освободи 10 министри, което е почти половината правителство. Повод е корупционния скандал, разтресъл държавата в последните дни.

 

Ердоган по никакъв начин, обаче, не показва намерение да се съобрази с призивите на хилядите протестиращи през последните дни да се оттегли и самия той. Последната демонстрация с искане за оттегляне на премиера заради корупционния скандал завърши с намеса на полицията. Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите в квартал на азиатския бряг на Истанбул.

 

В социалните мрежи се разпространяват призиви за нова демонстрация срещу корупцията и премиера в петък вечер на площад "Таксим", който беше център на юнските масови протести.

 

Самият Реджеп Ердоган продължава да твърди, че случващото се в момента е плод на усилията на зложелатели извън Турция, които искат дестабилизиране на страната по всякакъв начин. Ердоган е убеден, че именно той е крайната цел на разследването за корупция и подкупи срещу негови приближени, което разклати правителството. Турският лидер обаче подчерта, че всеки, който се опитва да го замеси в скандала, ще остане с празни ръце. На брифинга, на който обяви промените в кабинета си, Ердоган дори изтъкна, че реформите са били планирани отдавна и не са продиктувани само от мащабното полицейско разследване.

 

„Някои от министрите подадоха оставка заради скандала, но други напускат, защото ще се кандидатират за кметове на местните избори догодина. Трети си отиват по моя преценка”, каза той. Промените в турското правителство бяха направени само часове след като трима министри, чиито синове бяха задържани във връзка с разследването, подадоха оставки. Синовете на министрите бяха разпитани във връзка със скандала, фокусиращ се върху незаконни трансфери на пари в Иран и подкупи за строителни проекти. Двама от тях по-късно бяха арестувани по обвинения в корупция, заедно с още 22 души, включително и шефът на държавната „Халкбанк”.