Причината е закъснението на изкупната кампания за ориенталските сортове тютюн

Тютюнопроизводители от цяла България протестират в Харманли. Причината е закъснението на изкупната кампания за ориенталските сортове тютюн. 

 

Въпреки че обикновено изкупуването започва още в началото на декември, тази година фирмите все още не са започнали приемането на продукцията. Само една от компаниите предлага изкупуване на цени с 2 лева по-ниски от миналогодишните.

 

Тютюнопроизводителите настояват изкупната кампания да започне веднага, а цената да е 7 лева за килограм, вместо предлаганите около 5 лева.

 

Тютюнопроизводители на протестПротестът ще започне около 10:00 часа, въпреки че хората нямат позволението на общината.

 

Хората заявяват, че са отчаяни, защото бъдещето им е несигурно, а кредитите им растат. Производителите се притесняват, че в момента качеството на тютюна им се влошава. Те са убедени, че между фирмите има картелно споразумение и опит да им бъдат извити ръцете.

 

„В момента е най-подходящото време за стартиране на кампанията”, заяви Николай Тонев, изпълнителен директор на фирма за изкупуване на тютюн. „Кампанията започна от петък. Качеството на тютюна обаче е много по-лошо от миналата. Гръцкият пък е с много по-високо качество, затова и цената му е по-висока”.

 

По думите му в южната ни съседка тютюнът се изкупува за около 4 евро.