Сред пострадалите е и бившият вътрешен министър Юрий Луценко

Няколко души бяха ранени при сблъсъци в Украйна между протестиращи и полицията. Сред пострадалите е и бившият вътрешен министър и водеща фигура на опозицията Юрий Луценко. До насилието се стигна след като трима опозиционни активисти бяха арестувани и обвинени в тероризъм.

 

Безредиците в столицата Киев избухнаха в момент на продължаващи антиправителствени протести срещу решението за прекратяване на европейската интеграция на Украйна. Сблъсъците станаха пред сградата на съда, където се беше събрало огромно множество. Хората бяха дошли за да чуят присъдата срещу членове на крайно-дясна организация. Те са обвиняеми за заговор за взривяване на статуята на Ленин през 2011-а година.

 

След като обвиняемите получиха по 6 години затвор, демонстрантите се разгневиха. Те блокираха автобусите, превозващи полицейски служители. Напрежението ескалира след като протестиращите започнаха да хвърлят боя по превозните средства и да ги блъскат. Украинските медии показаха кадри на бити демонстранти. Сред тях е и бившият министър на вътрешните работи 49-годишният Юрий Луценко.

 

Той беше член на кабинета на бившия премиер Юлия Тимошенко, която е затвора по обвинения за присвояване. Съпругата на Луценко каза, че той е бил удрян от полицаите с палки. Състоянието на опозиционера е тежко. Той е настанен в интензивно отделение, съобщават местните медии.