Именитият маестро си отиде на 80-годишна възраст

В Болоня на 80-годишна възраст почина световноизвестният италиански маестро Клаудио Абадо, дирижирал едни от най-известните оркестри на планетата, съобщиха световните информационни агенции, предаде БТА.

 

"Научих новината току-що от един от неговите лекари", заяви пред агенцията Атилия Джулиани, председател на фен клуба на Клаудио Абадо. Даровитият музикант отдавна боледуваше и неговите концерти с оркестър "Моцарт" от град Болоня, който той дирижираше, бяха отменени поради влошеното му здравословно състояние.

 

Абадо е роден в Милано на 26 юни 1933 година. Учи пиано в Миланската консерватория, а после дирижиране при Ханс Сваровски във виенската Музикална консерватория. Той прави прави своя дебют в Ла Скала в Милано през 1960. Абадо е неин музикален директор от 1968 до 1986 година, дирижирайки не само традиционния италиански репертоар, но представяйки и съвременна опера всяка година, както и концертни серии, посветени на творчеството на Албан Берг и Модест Мусоргски. Докато е в Ла Скала, Абадо също основава Оркестър дела Скала, с който да се представя оркестровият репертоар.

 

Абадо дирижира Виенската филхармония за първи път през 1965 г. на фестивала в Залцбург. Той е музикален директор на Виенската държавна опера от 1986 до 1991 г. От 1979 г. дирижира и Лондонския симфоничен оркестър. След 1990 г. е диригент на Берлинската филхармония.

 

Маестрото беше обявен за пожизнен сенатор през месец август миналата година от италианския президент Джорджо Наполитано. През декември Абадо обяви, че се отказва от сенаторската си заплата в полза на финансирането на стипендии за млади музиканти.