Тони Гетов отрече и няма да си прави отвод

Малко преди днешното заседание по делото срещу Цветан Цветанов бившият вътрешен министър призна, че е бил приятел с бащата на съдия Тони Гетов. Така зам.-председателят на ГЕРБ потвърди появилата се в публичното пространство информация и заяви: „Не искам да има никакви съмнения, че бих могъл да имам някакви контакти със съдията по делото” и добави, че Гетов трябва да прецени дали да си направи отвод.

 

На свой ред адвокатът на Цветанов Менко Менков посочи, че съдията е длъжен сам да си направи отвод, ако има съмнения за безпристрастността.

 

В началото на заседанието съдия Гетов обаче отхвърли тези твърдения на Цветанов и неговия защитник: „Баща ми никога не е бил приятел с Цветан Цветанов”, категоричен беше той. „Отвод няма да си направя, защото не са налице основанията, посочени в Наказателно-процесуалния кодекс. Ако аз си направя отвод, това би означавало, че съм нарушил закона и че съм в тежка зависимост на поръчителите на написаното в агенция ПИК. Аз желая да бъда зависим само от закона и съвестта си", подчерта Тони Гетов.

 

Делото срещу Цветан Цветанов„Нямам представа дали баща ми Петко Гетов е участвал във фирма, която през периода 1998 - 1999 година е извършвала строителни дейности в имот на Цветан Цветанов, нямам представа дали баща ми познава Цветан Цветанов. Баща ми цял живот е бил строител по професия, но никога не е споделял в семейството си кои са били негови клиенти”, обясни съдията и подчерта, че не се е виждал с Цветан Цветанов извън съдебната зала. „Баща ми почина на 2 май 2003 година, т.е. преди 11 години. Дори и да е имало познанство между него и Цветанов, това как ще повлияе на днешния процес?”

 

Съдебният процес срещу Цветанов не тръгна на 10 октомври миналата година заради отвод на председателя на съдебния състав Димитрина Ангелова по искане от прокуратурата. Ангелова, докладчик по делото, заяви, че процесът е натоварен с много високи обществени очаквания и не иска да накърни доверието в съдебната система. Обвинението поиска отвод на Димитрина Ангелова заради публикации в пресата, които я свързват с адвокат Менко Менков.

 

Софийският градски съд заседава за втори път по делото срещу Цветан Цветанов. Това е първото обвинение срещу него, което влезе в съда. Цветанов е обвинен за това, че е отказал да подслушва и следи бившия шеф на ГДБОП във Велико Търново - Орлин Тодоров. Според прокуратурата Цветанов сложил резолюция "Не!!!" на общо шест искания за използване на СРС-та, разрешени от окръжен съдия през 2009 г.