Дисквалифицираха парче, номинирано за “Най-добра оригинална песен” заради нарушение на правилата

Скандал разтърси „Оскарите”. Американската филмова академия дисквалифицира парчето Alone Yet Not Alone в категорията "Най-добра оригинална песен", след като неин член наруши правилата.

 

Номинацията беше отменена след като Брус Броутън, бивш председател на Филмовата академия и сегашен член на изпълнителния комитет в категория музика, е използвал позицията си, за да облагодетелства собствената си продукция. Брутън е писал имейли към свои колеги по време на периода за гласуване, което е в нарушение на правилата.

 

След тази промяна Академията няма да обявява нова номинация, а в надпреварата просто ще останат само четири песни.

 

Всъщност песента предизвика недоумение у членовете на Академията още на 16 януари, когато излязоха номинациите. Тогава много от тях коментираха с учудване как тази малко позната песен от също не толкова познат филм попада в категорията. Лентата е била пусната само в ограничен брой кина, а и приходите от нея не са значителни.

 

Това не е единичен случай. Подобна отмяна на участието в гласуването на номинациите имаше през 2010 г. на Hurt Locker, след като продуцентът му Никълъс Картие бе изпратил имейли до гласуващите да изберат неговия филм, вместо "този филм за 500 млн. долара", имайки предвид "Аватар".