Най-малко 30 други са ранени след три експлозии в Багдад

19 души загинаха при три експлозии в Багдад, включително при избухването на кола бомба до Министерството на външните работи, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

 

Атентатите, при които бяха ранени още десетки минувачи, стават в момент, когато силите за сигурност се борят с бунтовниците в западната провинция Анбар, включително от влиятелната джихадистка групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта.

 

Днешните бомбени атентати, включително един самоубийствен атентат, станаха в квартали на иракската столица, в които живеят хора от различни вероизповадения. Те били извършени в сутрешния час пик, при което загинаха най-малко 19 души, а 30 бяха ранени, съобщиха представители на силите за сигурност и медицински източници.

 

При един от атентатите кола бомба избухна точно до Министерството на външните работи в края на силно укрепената Зелена зона, където се намират парламентът и американското посолство. Атентатор камикадзе се взриви в ресторант, а кола с експлозиви избухна на пазар за автомобилни резервни части.

 

Жертвите можеха да са повече, но силите за сигурност успяха да обезвредят крайпътна бомба близо до Министерството на петрола в центъра на Багдад.