Правителството, бизнес средите и синдикатите са против ограниченията на трудовия пазар за чужденци

В Швейцария гласуват на референдум предложение за въвеждане на рестрикции срещу масовата имиграция – решение, което ще засегне най-вече жителите на Европейския съюз. След преброяване на почти всички гласове, резултатът е подкрепа на предложението с минимална разлика, като "за" са гласували 50,5% от швейцарците.

 

Ако изходът от гласуването е положителен и предложението бъде прието, Швейцария ще възобнови годишните квоти на разрешителни за пребиваване, издавани за чужденците. Тези квоти ще бъдат въз основа на потребностите на страната от имигранти.

 

Тази система действаше преди влизането в сила на споразумението с Европейския съюз за свободно движение, договорено след петгодишни преговори. Работодателите в страната са против въвеждането на тези квоти, съпътствани с множество административни формалности.

 

Според управляващия Демократичен съюз на центъра масовата имиграция, констатирана през последните години, е причина за много от проблемите на страната - недостиг на жилища, обезобразяване на природата заради строителството на нови жилищни сгради, натоварени превозни средства.

 

Швейцария приема 80 000 чужденци годишно на трудовия си пазар. На днешния референдум швейцарците се произнасят и по въпроса за намаляването или премахването на финансирането от здравната каса за аборти.