Изкопът, в който е станала злополуката, не бил обезопасен

29-годишен работник загина в изкоп по време на работа по водопроводната мрежа в Монтана. Инцидентът е станал днес преди обяд.

 

Това е поредният случай на загинал човек при работа на изкопно-ремонтни дейности след Мездра и Кърджали. Според очевидци мъжът е бил в изкопа, дълбок над два метра, когато върху главата му от кофата на багера паднало огромно парче асфалт.

 

Работникът е починал на място. Той е имал трудов договор. Полицията води следствие за изясняване на причините за инцидента. От фирмата изпълнител на обекта отказаха коментар.

 

За осем месеца, от началото на изкопните работи по „Водния цикъл” в Монтана, Инспекцията по труда е направила над 20 проверки на фирмите-подизпълнители. Средно по пет нарушения са били констатирани на проверка като преобладават тези по безопасност на труда.

 

„Установихме, че изкопът не е бил обезопасен, което е нарушение. На фирмата ще бъде извършена пълна проверка за това, доколко са спазили изискванията на трудовото законодателство”, каза директорът на „Инспекция по труда” – Монтана Димитър Петров.