Вечният каубой на българското кино игра в повече от 100 филма - в България, Сърбия и Унгария

Почина един от най-обичаните български актьори - Джоко Росич. Той ни напусна късно снощи на 81 години след тежко боледуване. Вечният каубой на българското кино, както го наричаха колегите му, игра в повече от 100 филма -  в България, Сърбия и Унгария.

 

Освен на любовта си към киното, актьорът остава верен и на обичта си към българската народна песен. На думите на „Йовано, Йованке” той не криеше сълзите си, въпреки че във филмите играеше безстрашен мъж, който се бие и умира за каузи и е винаги на кон. В живота Джоко Росич не се разделяше и с каубойската си шапка. Тези дни мястото на актьора в любимата му квартална кръчма стои празно.  

 

Въпреки че прави роли в над 100 филма, сред които "На всеки километър", "Сватбите на Йоан Асен", "Войната на таралежите", "Хан Аспарух ","Време разделно", Джоко Росич не крие, че в киното попада случайно. Той учи икономика и работи 17 години в радиото. Признава, че най-много обича ролята си на вуйчото във филма на Иванка Гръбчева  „При никого”.

 

Големият актьор призоваваше българите да вярват в доброто и в себе си, като нация. Актьорът, който е роден в Сърбия от смесен брак между българка и сърбин, казваше, че „само слабите напускат България”.

 

„За Бога, да се оттласнем от това разделение, не само разделени, ние се мразим едни други... Нагоре има само небе, а под небето има само три цвята – бяла, зелено, червено…”

 

Поклонението пред паметта на големия актьор е в сряда - в църквата „Свети Седмочисленици”.