Руският президент Владимир Путин определи още смяната на властта в Украйна като "преврат"

Днес беше обявено, че има официален контакт между новото правителство на Украйна, начело с Арсений Яценюк и правителството на Русия, начело с Димитрий Медведев. Това бе обявено от самите украинци, а малко по-късно стана ясно и от руска страна, че именно Медведев е натоварен със задачата да преговаря с новия президент на Украйна Олександър Турчинов.

 

Руският президент Владимир Путин заяви, че засега не се налага военна намеса в Крим. На пресконференция в Москва той подчерта, че Русия не възнамерява да присъединява Кримския полуостров. Путин определи още смяната на властта в Украйна като "преврат".

 

Оценката на Путин е, че засега военна намеса няма да има, но това може да се промени. "Ако видим, че беззаконията се вършат в източните райони на Украйна и ако имаме искане за помощ, каквото е налице от легитимния президент Янукович, си оставяме правото да използваме всички налични средства, за да помогнем на тези граждани. Ако вземем такова решение, то ще бъде само в защита на украинските граждани. Нека видим дали армията ще стреля по жени и деца. Защото ние ще бъдем зад тези хора, а не пред тях", коментира руският държавен глава.

 

Путин отрече, че в Крим униформените войници без отличителни знаци са от руската армия. „Такива униформи можете да купите в магазина”, каза руския президент и нарече въоръжените мъже "сили за самоотбрана" на руското население в Крим. Събитията в Украйна Путин определи така: "Оценката може да бъде само една - това е противоконституционен преврат и взимане на властта с оръжие. Беше подписано споразумение. Янукович практически сдаде властта. Той се съгласи на всичко, което искаше опозицията. "Народът, разбираемо иска промяна. Но не трябва да се поощрява незаконната промяна."

 

На Кримския полуостров ситуацията остава напрегната. Въпреки че засега няма големи инциденти, видеозапис от военната база „Белбек” показва как лесно би могло да се стигне до конфронтация. Невъоръжени украински войници се опитаха да установят контакт с руските военни, обградили базата.

 

Руснаците стреляха във въздуха и заеха позиции, насочвайки картечници и гранатомети към украинците. По последни данни в Крим има близо 16 000 руски войници. Тази сутрин обаче Владимир Путин заповяда на войските и съединенията, участващи във военни учения край границата с Украйна, да се върнат в базите си след успешното провеждане на ученията.

 

Междувременно, за утре е насрочен извънреден Съвет НАТО-Русия. От Брюксел съобщиха, че Москва е приела поканата от генералния секретар на алианса. Основната тема ще бъде положението в Украйна.

 

Външният министър на България Кристиан Вигенин заяви в Киев, че страната ни подкрепя суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна. 

 

Пред изпълняващия длъжността президент на Украйна Александър Турчинов, Вигенин изрази удовлетворение от отказа на държавния глава да подпише решението на Върховната Рада на за отмяна на Закона за държавната езикова политика в Украйна. Според министъра, това е много важен знак към българите в Украйна.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.