55% от вредните емисии на планетата ще са свързани именно с африканския континент

Нарастването на градското население и бързото развитие на индустрията са фактори, които може рязко да повишат замърсяването на въздуха в Африка, сочи ново изследване, предаде БТА.

 

Очаква се през 2030 г. 55 на сто от емисиите от замърсители и фини частици на планетата да са свързани именно с африканския континент. Днес това замърсяване представлява между 5 и 20 на сто от глобалното замърсяване. 

 

Значително увеличаване обаче се очаква към 2030 г., ако не се вземат мерки, увериха учени от Френския национален институт за научни изследвания и Кот д' Ивоар. 

 

През 2030 г. Западна Африка ще е свързана с 45 на сто от замърсяващите емисии на континента, като голяма част от тях ще се дължат на Нигерия, Източна Африка - с 24 на сто от замърсяващите емисии, като най-големите "виновници" ще са Етиопия и Кения, Южна Африка - с 26 на сто, а Северна Африка – с 5 на сто.

 

Главните източници на замърсяване са бензинът, дизелът, дървата за огрев, дървените въглища, горенето на пелети от животински изпражнения. В Западна Африка замърсяването се дължи най-вече на транспорта и домакинствата. В Източна Африка с най-голяма роля за замърсяването са домакинствата, докато в Южна Африка към тях трябва да се прибавят електроцентралите и индустрията, а в Северна Африка най-големият "виновник" е транспортът.