Боингът може да е летял часове, след като е подал сигнал за последно

Мистерия, която все още никой не може да разреши - къде е самолетът на малайзийските авиолинии, изчезнал рано сутринта в събота? САЩ имат информация, че Боингът може би е летял часове, след като за последно е подал сигнал. Другият озадачаващ факт е, че системите за комуникация на борда са се изключили не едновременно, а в интервал от 14 минути. 

 

Малайзийските власти смятат, че една от системите на борда е подавала пакети данни към сателитите 4-5 часа, след като машината е изгубена от радарите. Това е една от причините търсенето да бъде разширено в Индийския океан. 

 

Това обаче е в противоположна посока на курса, който е изпълнявал самолета - от Куала Лумпур за Пекин. Заради новата информация, по искане на Малайзия, Вашингтон изпраща в Индийския океан ескадрения миноносец "Кид". Говорител на военноморските сили на САЩ образно заяви, че търсенето се пренася от шахматна дъска на футболно игрище. 

 

Поредният въпрос без отговор е защо аварийният маяк на самолета не се е задействал при положение, че трябва да заработи автоматично, ако машината падне в сладка или солена вода. След като няма сигнали от него, това може да означава няколко неща - че Боингът не е катастрофирал, че предавателят се е повредил или е много дълбоко под водата, коментират авиоексперти.