Кремъл обяви, че ще уважи резултата от референдума и ще присъедини автономията

С почти 100% Крим гласува за отцепване от Украйна. Окончателните резултати сочат 96,6 на сто подкрепа за присъединяване към Русия.  

 

Референдумът беше заклеймен от целия западен свят. Днес се очаква Брюксел да задейства визови и финансови санкции срещу Москва. 

 

Съединените щати никога няма да признаят кримския референдум, е казал американският президент Барак Обама в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин. 

 

Кремъл обяви, че ще уважи резултата от референдума и ще присъедини автономията.

 

А неделната нощ се превърна в истински празник за хиляди жители на Крим. След като очакваният резултат от референдума беше потвърден,  столицата Симферопол беше огласена от химна на Русия.

 

Сергей Аксьонов, който след окупацията на полуострова от проруски военни формирования пое функцията на премиер в автономията, обяви пред събралите се хора, че още днес ще поиска от Москва да приеме Крим като част от Руската федерация. 

 

Часове по-късно местният парламент прие резолюция за независимост от Украйна и присъединяване към Русия. В документа се уточнява, че цялото украинско държавно имущество на полуострова ще бъде национализирано.

 

 Руският президент Владимир Путин потвърди, че ще уважи искането на кримското население, въпреки че проукраинската част от това население бойкотира референдума, а Белия дом предупреждава за неминуеми санкции. Според Вашингтон действията на Русия нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна и Москва ще си плати за това. 

 

На извънредна среща на ниво външни министри Европейският съюз ще обсъди прилагането на визови ограничения и замразяване на авоари на редица руски официални лица в отговор на руската политика спрямо Крим. 

 

След последните събития в размирната автономна република петролът поскъпна средно с 10-20 цента в началото на търговията на световните борси.