Председателят на ДПС призова политическите лидери да не разгръщат подобни хипотези

В България няма никакви предпоставки за каквито и да е референдуми от рода на този в Крим. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан. По думите му в страната ни няма дори наченки на такива настроения.

 

„Бих призовал лидерите на политическите сили, в това число и президентът, да не се разгръщат необосновано, да не кажа безотговорно, хипотези какво би станало в България, защото предпоставки за подобни референдуми няма”, добави Местан, цитиран от „Фокус”.

 

Думите на председателя на Движението за права и свободи бяха в коментар на изказвания на държавния глава Росен Плевнелиев и лидера на БСП Сергей Станишев, в които бе осъден референдумът за отделяна на Кримския полуостров и бе защитена териториалната цялост на Украйна. В подкрепа на такава българска позиция и двамата дадоха примери в смисъл какво би се случило, ако и у нас някой поиска подобно допитване в определени региони.

 

Местан повтори призива си за обща държавна позиция за кризата в Украйна, а ако има декларация на Народното събрание, според него – добре е тя да е надпартийна.

 

„Трябва да застъпим два принципа – единство и неделимост на украинската държава, но и Украйна да спазва правата и свободите на всички свои граждани”, заяви лидерът на ДПС, който вчера отбеляза, че България е една от най-засегнатите страни от тежката криза в Украйна: „Освен преките икономически последици, следва да имаме предвид и факта, че в Украйна има близо 300-хилядно българско малцинство”, подчерта той.

 

За единна българска позиция по Украйна се обяви и лидерът на АБВ Георги Първанов, който подложи на критики БСП за неубедителната позиция на левицата. Според Първанов България трябва да се обяви против санкциите срещу Русия, защото страната ни е най-ощетена.

 

По-рано днес парламентът отложени приемането на декларация за украинската криза, след като стана ясно, че позициите на политическите сили, включително вътре в някои от тях, са разнопосочни. За обща позиция за Украйна ще може да се говори след заседанието на външната комисия утре, смята депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов. Преди дни Стоилов прочете позиция на БСП относно конфликта, от която стана ясно, че социалистите се обявяват за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, но са против всякакво участие във военна ескалация на ситуацията в бившата съветска република.