Националистът се завърна от Крим, където бе независим наблюдател на референдума

Националистът Павел Чернев се завърна от Крим, където беше независим наблюдател на референдума за независимост и присъединяване към Руската Федерация. По думите му, за да проследят допитването в автономната република са пристигнали голяма група, включително евродепутати, европейски политици и представители на страни като Австрия, Испания, Естония, Унгария… въпреки, че нямаше мисия на ОССЕ.

 

В „Здравей, България” Чернев отхвърли притесненията относно провеждането на референдума, включително ефектите, които би имал той като прецедент. Опасения, че подобно допитване може някой да поиска и в смесените райони в България, се чуха в последните дни от различни представители на политическия спектър у нас, включително президента Росен Плевнелиев и лидера на социалистите Сергей Станишев.

 

„Станишев, когато призна Косово, защо не се притесни за Кърджали. Тогава не каза нито дума. Сега не чуваме доводите, че сме в НАТО, "ама как ще стане това"… Сега тези доводи не ги чуваме. Що за двойни стандарти – ами и днес сме в НАТО и днес сме в Евросъюза”, каза нациооналистът.

 

"Логичната позиция на всеки национално отговорен политик е с Русия, защото въпросът е принципен", каза още Павел Чернев. Той коментира позицията на българското правителство, че руските войски трябва да се изтеглят от Крим, като посъветва външния министър Кристиан Вигенин да се загрижи повече за българското малцинство в Одеса „на фона на безумието, което майданците провеждат като политика”, за което даде пример, като припомни за забраната за използване на малцинствените езици, въведена от новата власт в Киев.  

 

Целия разговор с Павел Чернев можете да проследите във видеото.