Това е удар срещу парламентаризма, обяви Мая Манолова

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който назначава новите членове на ЦИК. Противно на очакванията на мнозинството в парламента, държавният глава дава 6 места на ГЕРБ, 5 на БСП, и по едно на ДПС и „Атака”. От партията на Лютви Местан разчитаха на двама представители.

 

В сряда държавният глава отправи призив към парламента да се обедини около консенсусно решение и да предложи кандидат, излъчен от неправителствените организации, който има експертиза и се ползва с обществена подкрепа. 

 

„Безспорно най-доброто решение беше партиите да отстъпят от теснопартийните си предпочитания и да подадат ръка на гражданското общество... Вместо да се обедини около една достойна кандидатура, парламентарното мнозинство с внесения вчера проект на Решение търси още по-остро партийно противопоставяне и налагане на своя кандидат. Това само ще задълбочи конфронтацията и провокира дебат, основан на взаимно отрицание”, се казва в позицията на президента.

 

По един член в ЦИК имат НДСВ и Синята коалиция" като партии, които имат представители в Европейския парламент.

 

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова определи решението на Росен Плевнелиев като"обявяване на война на народното събрание". ГЕРБ пък останаха без заместник-председател на ЦИК, на което имаха право.

 

Това е удар срещу парламентаризма. Напрактика президентът обяви война на народното събрание”, заяви Манолова. 

 

Ако е имал съображения непременно да обслужи ГЕРБ, защо избира за жертва ДПС”, попита Лютви Местан. 

 

За първи път в демократичната история на България, опозицията в лицето на най-голямата парламентарна група, каквато е ГЕРБ няма представител в ръководството на ЦИК”, заяви Цецка Цачева.