Европа трябва да диверсифицира енергийните доставки заради кризата в Украйна

Президентът Барак Обама отново настоя за деескалиране на ситуацията в Украйна, като предупреди Русия, че ще изпадне в още по-голяма изолация и ще плати още по-скъпо, ако не отговори на призива на Запада за промяна на курса си.

 

Русия е сама, що се отнася до анексирането на Крим”, заяви Обама в Брюксел, където пристигна за среща с европейските партньори на Вашингтон. „Съединените щати и Европа са единни в подкрепата си за Украйна, включително за необходимостта от икономическа помощ, както и в усилията за изолиране на Русия заради интервенцията й в Крим”, категоричен бе държавният глава на САЩ.  

 

По думите му ще последва втвърдяване на санкциите, ако Москва продължи с настъплението си в Украйна. САЩ и ЕС са наясно, че подобно действие ще разшири последствията в глобален мащаб, особено за онези държави, които зависят от руския петрол и газ. Затова Европа трябва да диверсифицира източниците на енергийните си доставки, убеден е Обама.

 

От изказването на американския президент стана ясно, че вече са водени преговори за улесняване износа на газ от САЩ за Европа. По думите му властите отвъд Oкеана са готови да разрешат експорта на синьо гориво в количества, необходими за задоволяване на ежедневните нужди на Европа.

 

Кризата в Украйна доминира дневния ред на срещата САЩ – ЕС, която протича при засилени мерки за сигурност в белгийската столица. Преди Брюксел Барак Обама посети Хага за участие в международна среща, посветена на ядрената сигурност. Обиколката на президента в Европа и Близкия изток има за цел да подчертае международната изолация на Русия след събитията в Крим и да засвидетелства подкрепата на САЩ за съюзниците им.

 

Анексирането на Кримския полуостров, след референдум в автономната република, последвал смяната на властта в Киев, предизвика най-сериозната конфронтация между Изтока и Запада след края на Студената война.