Опозицията се надява да вкара в европарламента повече свои представители, отколкото има в момента

Партия ГЕРБ се регистрира в Централната избирателна комисия още в първия ден за подаване на документи. 

 

Регистрацията за евровота започна в 09:00 часа тази сутрини и ще продължи до 9-и април.

 

От партията на Борисов бързаха да подадат документите си първи. За да запазят ред, пред комисията от няколко дни дежуриха представители на младежката организация в ГЕРБ. 

 

След като успяха, заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че са внесли с един по-малко от максималния брой подписи - 9999. 

 

Документите ни бяха внесени без забележка”, похвали се Цветанов.

 

От ГЕРБ дадоха заявка за поне 6 депутатски места в бъдещия европарламент.

 

Пред журналисти Цветан Цветанов коментира и предстоящата кампания. Според него, ако има негативна кампания, такава на противопоставяне, това ще отблъсне избирателите.

 

Цветанов заяви още, че политическите им опоненти не залагат на подхода за честна кампания, но ГЕРБ ще спазят принципа да участват активно и да бъдат прозрачни. 

 

В тази роля основната тежест ще падне на водача на листата на ГЕРБ за евроизборите - Томислав Дончев, както и на отбора, с който той ще участва на тези избори”, заяви Цветанов. 

 

Запитан дали може да се очаква бъдещо сътрудничество между ГЕРБ и ДПС, след като бяха приети промените в Изборния кодекс, отнасящи се до Централната избирателна комисия, Цветанов подчерта, че не трябва винаги да се приема един политически консенсус като знак за бъдещи партньорски действия.

 

Много ясно сме заявили, че с днешните управляващи не водим и няма как да водим диалог за някакви коалиции”, заяви Цветанов. „Искаме да минимизираме напрежението, което имаше около създаването и формирането на ЦИК”, допълни зам.-председателят на ГЕРБ. Той призова за смислен дебат в предизборната кампания.

 

Томислав Дончев от своя страна заяви, че евроизборите са важни, както във външнополитически, така и вътрешнополитически план.

 

 „Победа няма да ни е достатъчна като резултат, трябва ни убедителна победа, което означава повече представители в европейския парламент, отколкото имаме в момента”, коментира Томислав Дончев. 

 

На вратата ГЕРБ се засякоха с Реформаторския блок, който се записа за участие в евровота веднага след тях.