Волен Сидеров връчи символично на Расмусен тиквен медал

Селфи и протест белязаха важна среща, свързана със сигурността на България. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен се срещна с президента Росен Плевнелиев и с премиера Пламен Орешарски.

 

Не военни мерки, а политически и дипломатически диалог могат да решат кризата в Украйна, каза Расмусен.

 

Със селфи започнаха знаковите разговори между генералния секретар на Алианса и българския държавен глава. Инициатор на снимката беше бившият външен министър Соломон Паси, по чието време страната ни стана член на НАТО. 

 

"България е по-силна с НАТО и НАТО е по-силна с България". Това заяви генералният секретар на НАТО Андeрс Фог Расмусен по време на посещението си у нас.

 

Расмусен се срещна с българския държавен глава Росен Плевнелиев. След срещата Плевнелиев припомни, че засега военно решение на кризата в Украйна не е никаква алтернатива. Двамата в президента Росен Плевнелиев са обсъдили възможни мерки за стабилизиране на ситуацията и за осигуряване на мира в региона.

 

Сред крактосрочните мерки е изготвянето на планове от всяка от страните-членки на НАТО за реакция в случай на ескалация на напрежението. Като дългосрочна стратегия в тази посока е политиката на отворени врати на Алианса.


„За да бъдем ясни, правилният път е да се намери политическо и дипломатическо решение на кризата. Първата стъпка в тази посока е Русия да изтегли частите си от региона и да помогне напрежението да спадне. Но НАТО се фокусира в осигуряването на активна защита на всички, които са в Алианса”, обяви Андерс Фог Расмусен.


„Ситуацията в Украйна е на дневен ред. Нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна са голяма заплаха за стабилността и мира в Европа като цяло. Осъждаме анексирането на Крим и продължаващите опити за дестабилизация на Украйна. Народът на Украйна има правото сам да решава съдбата си и това да се случи на честни и свободни избори”, заяви българският президент Росен Плевнелиев.

 

Софийско селфиПо-рано днес министърът на отбраната Ангел Найденов награди Расмусен с почетния знак на Министерството на отбраната "Свети Георги" – I степен. Той връчи на Андeрс Фог Расмусен и икона на Св. Георги, на чийто ден у нас отбелязваме деня на храбростта и празника на Българската армия. На церемонията пристигна и бившият външен министър Соломон Паси, по чието време България беше приета в Алианса.


Докато вътре течеше церемонията, отвън, пред сградата на президентството, поддръжници на „Атака” се обявиха против политиката на България по отношение на кризата в Украйна.


„Сега виждам пак елементи на тайна дипломация, на задкулисие. Това е много опасно, защото нашите управници трябва да са прозрачни. Ако те сега потвърдят участие на България в някакви военни или подкрепящи военни действия, то ще бъде изключително опасно, защото ние вече ставаме страна, а аз не искам България да бъде страна. Ние трябва да сме неутрални. Особено пък да ни настройват и насъскват срещу Русия”, обяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров.


Той връчи символично на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен тиквен медал, защото предположи, че Расмусен ще получи орден от президента Плевнелиев. Прозвучаха и съвети към държавния глава.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Христо Калоферов и Деница Суруджийска