Все пак депутатите без никакъв дебат приеха промените на ДПС в Изборния кодекс

Месец и половина преди евроизборите при депутатите става все по-горещо. И днес парламентарното заседание не мина без напрежение и беше пак „на косъм” от провал. 

 

Банките на ГЕРБ и „Атака” останаха празни. Единствен от опозицията Бойко Борисов символично отрази присъствието си в залата.

 

Депутатите от ГЕРБ изпълниха кулоарите и в засада зачакаха ще се стегнат ли управленските редици.

 

„Аз на Станишев не виждам защо да му осигурявам управлението. Този, който не може да си събере мнозинство в парламента, няма право да управлява”, заяви Бойко Борисов.

 

„Парламентарната група, която е най-голяма, играе политическа игра преди изборите. Това е очевидно”, отговори Сергей Станишев. 

 

Последва втори опит за регистрация. Отново беше неуспешен, защото не достигат 9 депутати. Беше обявена нова почивка. А в нея един по един започнаха да пристигат депутати от „Атака”. Повечето бяха в спортно облекло.

 

„На управляващите трябва да се напомни, че трябва да свършат някои много важни неща, които те отлагат и не желаят да свършат”, заяви Павел Шопов от „Атака”. 

 

Новото условие на националистите е властта да разследва вършил ли е президентът незаконни неща. Така „Атака” призна, че нарочно саботира кворума в събранието. Но не е ясно докога. 

 

В последния епизод от емоционалната част на заседанието депутатите без никакъв дебат приеха промените на ДПС в Изборния кодекс, вече нашумели като „поправката кръгче”. С тях изборната бюлетина за европейския вот ще се промени, така че вотът за партиите да се отбелязва в квадратче, а за личностите – в кръгче. Въпреки множеството подозрения около начина, по който текстът беше прокаран, и за целта, която има, за него гласуваха депутати от всички парламентарни групи.