Броят и имената на засегнатите хора ще бъде определен от дипломатическата служба на ЕС

ЕС реши да увеличи списъка с руски и проруски настроени украинци, на които налага санкции, след насилието в Източна Украйна в последните дни, съобщава върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

 

Броят и имената на засегнатите хора ще бъде определен от дипломатическата служба на ЕС, която вече постави в този списък 33 души, включително приближени до руския президент Владимир Путин след присъединяването на Крим към Русия.

 

Междувременно външните министри на ЕС одобриха ключови мерки за икономическа и финансова подкрепа на Украйна. Прието бе решение да се отпусне 1 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна с цел да се насърчат структурните реформи и да се подпомогне икономическата стабилизация на страната. 

 

От края на месец април 2014 г. ще отпаднат половин милиард евро годишно мита и такси, с които понастоящем се облагат 94.7% от промишлените стоки и 100% от земеделската продукция, внасяни в ЕС от Украйна.

 

Външните министри на страните от ЕС насърчиха Украйна да продължи с политическите реформи, като гарантира приобщаването и защитата на правата на националните малцинства и тяхното представителство в държавните институции. Провеждането на свободни, честни и приобщаващи избори е от ключово значение за стабилизацията и осъществяването на мирен преход в страната.