Тя ще се провежда поетапно, отговорно и премерено, заяви временният президент Олександър Турчинов

Силова специална операция започна на 15-и април сутринта в източноукраинската Донецка област. Съобщението направи временният президент и председател на Върховната Рада Олександър Турчинов. Снощи той подписа указ, с който се разрешава използването на сила в размирните райони. 
  
До това решение се стигна, след като вчера сутринта изтече поставеният от властите в Киев пореден ултиматум към проруските сепаратисти. На заседание на Върховната рада Олександър Турчинов е заявил, че операцията ще се проведе поетапно и отговорно, като нейната главна цел ще бъде защитата на населението. 
 
Плановете на Руската федерация бяха и остават брутални. Те искат да подпалят не само Донбас. Те искат да подпалят целия югоизток на Украйна, от Харковския до Одеския регион”, коментира Турчинов.
 
Проруските сепаратисти продължават да окупират ключови административни сгради в десетина града на Източна Украйна. Междувременно американският президент Барак Обама е изразил безпокойство пред руския си колега Владимир Путин относно твърденията за руска намеса в Югоизточна Украйна. 
 
В телефонен разговор между двамата Обама е предупредил Русия, че може да се сблъска с нови санкции заради намесата си в Украйна. От своя страна Владимир Путин е заявил, че информацията за руска намеса в Югоизточна Украйна е невярна и плод на спекулации. Двамата са се договорили да продължат усилията за намиране на дипломатическо решение на кризата. 
 
За 17-и април е планирана четиристранна среща между Европейския съюз, Русия, Съединените щати и Украйна.