Над 280 са вече жалбите срещу кражба на лични данни за подписки на партии за евроизборите

Продължават да валят жалби, заради крадени ЕГН-та за евровота. А повечето хора, все още не знаят къде да подават сигналите. Оказва се, че жертва на тази кражба е станала и Ани Салич.

 

Водещата на Новините на Нова ТВ откри случайно името си в списъка на една от партиите, регистрирани за изборите на 25 май.

 

„Истината е, че не съм подкрепяла нито една партия или коалиция и бях изненадана да си открия името в тези списъци. Както и стотици наши зрители”, сподели Ани.

 

Абсолютно убедена, че никой не би злоупотребил с нейното име, Ани Салич решава да направи справка в страницата на ЦИК едва няколко дни, след като гръмна скандалът – от чисто любопитство.

 

От Централната избирателна комисия са категорични – отговорността на подписите в списъка е изцяло на партиите, които са ги внесли. Жалбите до момента са над 280, но оказва се подаването не е никак проста работа.

 

Как и къде да се оплачем от страницата на ЦИК не става много ясно. Но Ани, тъй като е журналист, знае, че жалбите се подават в Комисията за защита на личните данни. Оказва с, че и това не е толкова лесно.

 

В момента ЦИК и Комисията за защита на личните данни обсъждат как да ограничат онлайн справките за ЕГН-та.

 

Повече за случая ще научите от видеото.