Причината - затварят магазините им без предупреждение заради ремонт

Централната гара в Пловдив беше блокирана от разгневени търговци. Те препречиха с жива верига достъпа на пътниците до влаковете. Причината -  магазините им се затварят без предупреждение от Националната компания “Железопътна инфраструктура“, която започва ремонт на подлеза без да ги е уведомила.

 

На два пъти днес търговците блокираха достъпа на пътниците до коловозите като спряха преминаването им през подлеза. Наемателите на близо 70 магазина се опълчиха срещу внезапния ремонт на подлеза, който Националната компания“Железопътна инфраструктура“ започва точно по празниците, когато трафикът на пътници е най-голям и търговците разчитат точно на това.

 

Подлезът е преграден на две с високи метални заграждения  и хората нямат достъп до магазините им. Търговците се опасяват, че ремонтът ги обрича на фалит, а повечето от тях имат кредити.

 

Пътниците нямат достъп и до коловозите в източната част, но разбират за това едва, когато тръгнат нагоре по стълбите, където ги чака метално заграждение.

 

В писмо до медиите „Железопътна инфраструктура информира, че спешният ремонт се налага заради технически неизправности по съоръжението, което е тяхна собственост. На места таванът пропада, има и огромни течове.

 

Държавната компания уточнява, че няма договор с наемателите на магазините. Подлезът е даден на концесионер, чийто договор е изтекъл. Търговците се опасяват, че това начин принудително да освободят магазините, които да  бъдат дадени на други ползватели.
 

След празниците търговците готвят пълна блокада на Централната гара.

 

Репортер: Благой Бекриев