Нападението е извършено край един от пътните контролни пунктове в северната част на град Славянск

Тежък инцидент помрачи Великденските празници в Украйна. Четирима души са били убити в град Славянск в източната част на страната при престрелка между про-руски протестиращи и украински националисти.


Един човек е в болница в тежко състояние. Нападението е извършено край един от пътните контролни пунктове в северната част на града.


Телевизия „Россия 24” съобщава, че в момента на атаката на поста са били само невъоръжени местни жители. Обикновено те проверяват колите, влизащи в града, и предупреждават силите за самоотбрана, ако се появят военни части.


Към мястото се приближили няколко коли, от които бил открит огън. Пристигналите малко след това бойци от силите за самоотбрана убили двама от нападателите.


В две от колите те открили отличителни символи на движението „Десен сектор” и голямо количество оръжия, които не са на въоръжение на украинската армия, съобщава телевизията.
Загиналите край Славянск са първите убити в сблъсъци между силите, верни на правителството в Киев, и проруските сепаратисти след нападението в четвъртък на украинско военно поделение в Мариупол.


„Познавате района и знаете, че съм родена в Съветския съюз и когато той се разпадна никой не ме попита къде искам да живея. Моят дом е тук, но никой не пита дали искам в Русия или Украйна. Сега имаме шанс да поправим всичко”, обяснява Александр Бобин, жител на Мариупол.


В Славянск кметството, милицията и местното отделение на тайните служби преминаха под контрола на пропуски активисти. Помагат им въоръжени мъже, представяни като групи за самоотбрана. Властите в Киев и западните страни подозират, че са от елитните части на специалните сили на руската армия.