Само една трета от домакинствата в града ще похарчат над 30 евро за трапезата

За Великденската трапеза украинците ще икономисват месо и зеленчуци, а ще наблегнат на яйцата. Това показа изследване на агенция AgriSurvey, цитирано от украински медии, предаде БГНЕС.

 

Само 32% от семействата в градовете ще похарчат над 500 гривни (около 60 лева) за празничната маса, показват резултатите от анкетата. Останалите домакинства, които не възнамеряват да похарчат повече от тази сума, ще икономисват главно за сметка на месото, рибата и зеленчуците.

 

Миналата година градското украинско семейство е харчило средно от 500 до 1 000 гривни за Великденската трапеза.

 

„Разходите за месни продукти ще намалеят от 250 на 230 гривни. Като се приспадне инфлацията, тази разлика ще бъде почувствана от гражданите. Ако миналата година в Киев за 250 гривни можеха да се купят 4 кг телешко месо, тази година за 230 гривни може да се купят само 2,7 кг”, отбелязаха от агенцията.

 

В същото време по празниците потребителите ще увеличат разходите за яйца и козунаци. Тази година едно средностатистическо семейство е готово да похарчи 40 гривни за яйца, което е с 15 гривни повече от миналата. 53% от семействата пък предпочитат да купуват, вместо сами да си приготвят козунаците.