Заповедта за това бе издадена, след като двама мъже, единият от които политик, бяха открити мъртви

Военната акция срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна беше подновена. Президентът на страната издаде тази заповед, след като двама мъже, единият от които местен политик, бяха открити мъртви и със следи от мъчения. 
 
В изключително остра реакция, украинският президент Олександър Турчинов заяви, че тези престъпления са извършени с пълната подкрепа и одобрението на Руската федерация. Единият от убитите е политик от партията на президента и член на общинския съвет в град край Славянск. Самоличността на другия загинал все още не е оповестена. 
 
Президентът обяви, че подновената военна операция ще сложи край на окупацията на редица сгради в Източна Украйна. Проруските  сепаратисти заявиха, че са готови за щурм.
 
За да подкрепи твърденията за организирано руско участие в сепаратистките действия в Източна Украйна, правителството в Киев публикува снимки, на които твърди, че са заснети руски войници. При друг инцидент, украински военен разузнавателен самолет е обстрелван и уцелен от автоматично оръжие над източната част на страната. Машината Ан-30 е успяла да се приземи в Киев.