Да работим не повече от 5 дни седмично, дори и да искаме, за тази промяна настояват синдикатите

Да работим не повече от 5 дни седмично, дори и да искаме - за тази промяна в Кодекса на труда ще настояват синдикатите. На това предложение фирмите отговарят с искане за повече възможности за извънреден труд

 

За това, че битката ще е люта свидетелстват 64 страници. В тях са описани всички предложения на синдикатите и бизнеса. Направихме експеримент, за да проверим ще има ли пресечни точки

 

В шивашка фирма в Благоевград се почива според работата. Понякога повече, а понякога по-малко от 5 дни. Ако трябва да има точно 5 работни дни и 2 почивни, трябва да работят през седмицата малко повече часове, за да може да изпълнят поръчката на време. Работещите приемат идеята на синдикатите също със смесени чувства. 

 

 

И ако в тази фирма няма единодушие по предложението, такова не отрихме и сред работодатели и синдикати. За да проверим нагласите преди предстоящата тринстранка, избрахме по три синдикални и три предложения на бизнесаСиндикатите предлагат - работа не повече от 5 дни седмично. 2 дни задължителна почивка. 

 

Ред е на работодателите. Те искат майчинството да се съкрати от 2 години на година и половина. Платеният отпуск по това време да отпадне: Синдикатите ще настояват - накара ли ни шефа да излезем в отпуск, да се задължи да ни плаща две трети от заплатата.

 

Работодателите ще искат и да уволняват служители с право на пенсия. И последно във вторник синдикатите ще призоват 6 месечният отпуск за гледане на дете до 8 години да стане платен.

 

Зелена светлина може би ще има тук. При работодателското предложение първите три дни от болничния да се плащат от фирмата, а не от Националния осигурителен институт. Какви ще са аргументите на двете страни - предстои да видим във вторник.