Властите в няколко щата предупредиха гражданите да не се отдалечават от евентуални укрития

Нова серия от смъртоносни бури торнадо се разрази в Съединените щати. Втора поредна нощ имаше жертви и големи разрушения. След Канзас и Арканзас, и в Алабама обявиха бедствено положение. Броят на жертвите вече е над 20, а много хора са в неизвестност.


Семейство с пет малки деца оцеля по чудо при преминаването на торнадо в Канзас.
„Ето тук се скрихме. В това тясно пространство. Точно тук”, разказва Касиди Шуноувър.


Семейството се опитало да стигне до мазето на къщата. Оказало се, че няма време за това.
„Всичко стана толкова бързо. Казах им: "Хайде, давайте!". Преди да изминем и 10 метра почувствахме как къщата се повдига”, спомня си Касиди Шуноувър.


По-големите деца се опитали да прикрият по-малките, сред които - 2-месечно бебе.


„Държах го на ръце, но прахта започна да влиза в устата му, затова го скрих под дрехата”, разказва Джейдън Шуноувър.


Торнадото в град Бакстър Спрингс минало право през къщата на семейство Шуновър. Имотът е напълно разрушен, но по чудо никой не е пострадал.


„Този дом е всичко, което имаме. Но можеше да е много по-лошо. Благодарна съм, че децата са добре”, обясни Джейдън Шуноувър.


Опасността не е отминала, предупреждават синоптиците. Фронтът бавно се движи на изток. Очакват се още бури торнадо. Дори там, където няма такива, ветровете ще надхвърлят 100 километра в час и се очакват проливни валежи. Властите няколко щата в централните и южните райони, предупредиха гражданите да не се отдалечават от евентуални укрития и внимателно да следят съобщенията по радиото.


Повече по темата гледайте във видеото.