Историята на празника се свързва с работническите протести за зачитане на елементарните социални права

С шествия, протести и демонстрации отбелязаха 1 май в цял свят - Индия, Украйна, Полша, Китай, Сингапур, Италия, Русия, Индонезия, Филипините и много други. На този ден светът отбелязва Деня на труда и на международната работническа солидарност. Честват се обществените и икономически постижения на работническото движение.

 

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която взимат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден

 

След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

 

През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на 1 май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир.