През нощта обстановката бе спокойна, но има опасения от нови изблици на насилие

Тридневен траур беше обявен в Одеса след трагичния инцидент, при който загинаха десетки хора. 

 

Последните официални данни от украинското вътрешно министерство сочат за 31 загинали и 50 ранени при пожара в Дома на профсъюзите, възникнал по време на сблъсъци между привърженици на единна Украйна и проруски активисти. 

 

Различни руски издания обаче споменават за над 40 загинали при пожара. Засега не се знае точната причина за инцидента, но властите разследват криминално деяние. 

 

Руската агенция ИТАР-ТАСС обяви, че активисти на ултранационалистите от "Десен сектор" и на "Самоотбрана" от Харков и Киев, предизвикали масовите безредици в Одеса, са подпалили сградата на областния съвет на профсъюзите. Тази информация не може да бъде потвърдена. 

 

Сред загиналите при пожара има поне 15 руски граждани, което очаквано доведе и до остра реакция на Русия. Москва обяви, че е възмутена от насилието в Одеса и осъди престъпната безотговорност на прозападните власти в Киев. Според руски медии при уличните боеве, предшествали пожара, също има десетки убити. 

 

През нощта обстановката в черноморския град беше сравнително спокойна, но има опасения от нови изблици на насилие

 

"Новините на Нова” продължава да следи развитието на ситуация в Одеса и цяла Източна Украйна, където тече мащабна операция на украинската армия срещу проруските сепаратисти.