Организаторите са поканили столетника, за да послужи като пример

104-годишен поляк постави Европейски рекорд в дисциплината 100 метра гладко бягане за възрастни. Столетникът решил да участва в състезанието след предложение от местна атлетическа федерация. Той ще участва и догодина.
           

Станислав Ковалски отпразнува 104-я си рожден ден на 14 април. Възползвайки се от отличното си здравословно състояние, столетникът реши да участва в лекоатлетическо състезание. Носейки символичния номер 104, Ковалски се включи в спринт на 100 метра.

 

"Пожелавам на всички да доживеят до моята възраст и да са здрави като мен. Не съм ходил на доктор, не ми трябва такова нещо", казва столетникът.

 

Станислав Ковалски смята да участва в официално състезание и догодина. Тогава за него ще се наложи създаването на нова категория в атлетиката - мъже над 105-годишна възраст. Атлетическата федерация на Долна Силезия обясни, че са поканили столетника, за да послужи като пример.

 

На въпроса как е доживял до такива дълбоки старини, Станислав Ковалски дава следният съвет.

 

"Човек не трябва да яде много на вечеря. Това води до болести. По-добре да не ядеш достатъчно, отколкото повече от необходимото", казва той.

 

Другото предписание е повече движение. И до днес Станислав Ковалски се придвижва с велосипед и редовно ходи пеша.