Суверенитет провъзгласи и Луганска област

Лидерът на провъзгласената в Източна Украйна Донецка народна република обяви региона за суверенна държава и призова Русия да позволи присъединението й.

 

„Изхождайки от волята на народа в Народна република Донецк и за да се възстанови историческата справедливост, ние молим Русия да обмисли въпроса Народна република Донецк да стане част от Руската Федерация”, заяви пред журналисти Денис Пушилин, цитиран от Франс прес.

 

По последни данни 89% от гласоподавателите в региона са подкрепили независимостта на проведения в неделя референдум, който властите в Киев, Евросъюзът и САЩ обявиха за незаконен, дори Москва не признава открито.

 

„На базата на резултатите от референдума, проведен на 11 май, обявяваме, че републиката от сега нататък е суверена държава”, заяви Пушилин. По-рано той каза, че областта няма да участва в президентските избори в Украйна, насрочени за 25 май, предаде БГНЕС.

 

В коментар на допитванията в Донецк и Луганск от руското президентство заявиха, че „Москва уважава израза на волята на народа”. Президентът Владимир Путин призова резултатите да „бъдат изпълнени по цивилизован начин, без каквото и да е повторение на насилието, чрез диалог между представителите на Киев, Донецк и Луганск”.

 

Сепаратистите в Луганск също обявиха независимост. „Ние избрахме собствен път на независимост от произвола и кървавия диктат на киевската хунта”, заяви на митинг в областния град т.нар. народен губернатор Валерий Болотов. По думите му Луганската народна република започва нов живот.