Великобритания се противопоставя на кандидатурата на Юнкер

Ангела Меркел потвърди подкрепата си за кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия, въпреки несъгласието на Лондон. По време на разговори в Стокхолм, лидерите на Швеция, Великобритания и Холандия подчертаха, че реформирането на Европа, а не изборът на комисар номер едно е бил основната им тема.


Шведският премиер покани в резиденцията си в Стокхолм колегите си от Великобритания, Германия и Холандия. Всички, с изключение на Меркел, са противници на кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия.


Великобритания се противопоставя на кандидатурата на Юнкер, който е привърженик на по-тесния политически съюз между държавите-членки. Британският премиер Дейвид Камерън е категоричен, че е необходим лидер, който да реформира Европа, а не да я федерализира.


Премиерът Дейвид Камерън дори отиде по-далеч и заплаши, че ако бъде избран Юнкер, планираният за 2017-та година референдум за британското членството в Европейския съюз може да бъде изтеглен по-рано.


Повече по темата гледайте във видеото.