Някои от пострадалите при наводнението отказват да се евакуират

С голи ръце и чукове започна събарянето на къщите, повредени от водната стихия във Варна. Част от хората, обаче отказват да се евакуират.

 

Над 770 души трябва да напуснат домовете си. 450 от тях вече са го направили. Тези, които няма къде да отидат, нямат близки и приятели, които да ги подслонят, се настаняват в специално пригодени за целта училища. Към Варна пътуват и фургони, за които обаче общината все още търси място. Най-опасните постройки са 80.

Още по темата

 

След като преживяха потопа, стотиците хора, чиито домове са опасни за тях, ще трябва да преживеят и събарянето им, което не изглежда безопасно за тези, които го правят. Раздялата с дома не е лесна за никого, особено за онези, чиито живот е минал на едно единствено място.

 

Михаил и Величка нямат нито ток, нито вода. Спрени са, защото къщата ще се събаря. Сега семейството на Михаил няма избор, колкото и да се дърпа. Целият им живот ще остане под руините на опасния им дом.

 

Стотици семейства остават без домПотопът оставя без дом също Емилия и трите й момчета. Въпреки това, Емилия е щастлива, защото отново има покрив над главата и храна за децата си. А от вчера радостта сред децата е още по-голяма, защото някой им е подарил телевизор.

 

Още в първата нощ на бедствието, учебната база е готова да приеме 60 души без дом. Ако хората, останали без подслон в кв. „Аспарухово” станат повече – те ще бъдат настанени във фургони.

 

Над 500 са вече подадените молби за получаване на еднократна помощ от 325 лв. Очакват се поне още толкова. Правителството отпуска по 10 000 лева на семействата на загиналите, реши на днешното си заседание Министерският съвет.

 

Продължава издирването на шестгодишния Марин, който е в неизвестност почти седмица. Издирването му ще продължи с обучени кучета.

 

Повече за ситуацията във Варна ще научите от видеото.

 

Репортери: Марина Стоименова и Георги Георгиев