Официалният документ е изпратен до главния прокурор Сотир Цацаров

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев е подал сигнал срещу предшественика си Цветан Цветанов. Официалният документ е изпратен до главния прокурор Сотир Цацаров.

 

Йовчев моли да бъде извършена проверка в рамките на законово определените правомощия на прокуратурата за наличие на данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс от Цветанов, съобщават от МВР. 

 

Повод са изказвания на народния представител, че справката на МВР за срещите между депутата от ДПС Делян Пеевски и зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, докато е бил вътрешен министър е фалшифицирана до голяма степен чрез дописване на неверни данни във ведомствените дневници.

 

Прокуратурата съобщи, че ще започне проверка по сигнала на Цветлин Йовчев. Вариантите за обвинение срещу Цветанов са два - клевета или набедяване. Като депутат обаче той не може да бъде съден за клевета, защото има имунитет. 

 

За варианта набедяване пък липсва основното изискване на закона – набеждаването да е станало пред надлежен орган, какъвто медиите все още не са. За прокуратурата остава само да провери дали в справката на МВР за срещите между Цветан Цветанов и Делян Пеевски има документи с невярно съдържание.