Сред тяха са семейство Бекъм, Джордж Майкъл, Майкъл Кейн и редица музиканти

Великобритания разследва над 1500 знаменитости за участие в организирана схема за укриване на данъци. Акцията тече от близо десетилетие, но чак сега изданието "The Times” успя да се добре до тайния списък с имената на замесените. В него се споменават Дейвид и Виктория Бекъм, Джордж Майкъл, Майкъл Кейн и редица други известни личности от всякакви сфери на шоубизнеса. 

 

Джордж Майкъл е платил на данъчната групировка "Мъркюри", която е ръководила схемата, 443 000 британски лири, за да укрие 6,2 милиона от продажба на албуми и билети за концерти. По този начин Майкъл Кейн е укрил поне 600 000 лири. Дейвид и Виктория Бекъм са инвестирали в друга компания, която се разследва от британските данъчни власти по същите причини. 

 

Преди няколко месеца беше разкрито, че Гари Барлоу, Хауърд Доналд и Барк Оуен от "Тейк дет" също са участвали в подобна схема, като са инвестирали 66 милиона лири, за да избягнат данъчни задължения. Данъчен експерт обаче ги защити, че те може просто да са били наивни и да са слушали съветниците си, без да се замислят. 

 

Знаменитостите са окрили общо над милиард британски лири с помощта на фонд, генериращ големи изкуствени загуби в офшорна дейност. Фиктивният фонд, наречен "Либърти”, в който звездите инвестирали големи суми, използвал "вратички” в закона, които властите от години опитват да криминализират. 

 

В мащабната схема са участвали още и популярни бизнесмени, адвокати и лекари. През ноември се очаква Британския търговски съд да се произнесе по делото, като при доказване на данъчна измама виновните ще трябва да изплатят дължимото на хазната. В противен случай ще бъдат запорирани всичките им банкови сметки.