Актове за неправилно паркиране са съставени на над 10 водачи от началото на лятото

Ж.П. линия превърната в паркинг. С този проблем се бори полицията в Бургас през почивните дни, когато летовници спират автомобилите си направо върху релсите. Освен че е незаконно, това създава опасност за влаковете. На една от ж.п. линиите в Бургас честа гледка са автомобили, паркирали много близо до линията. Или още по-лошо, направо върху нея.


„Поставени са знаци по Закона за движение по пътищата и въпреки, че влака се движи на редки интервали, това паркиране е нежелателно, забранено и създава предпоставки за инциденти”, твърди Андрей Рунчев- директор Контрол паркиране-община Бургас.


Стига се до куриозни случаи, в които машинистът спира и чака близо час, докато пристигне общинския паяк, който да премести неправилно паркиралите коли.


Влаковата композиция е по-широка и й трябва минимум 50 сантиметра, за да може да мине и тези автомобили пречат и се налага да ги репатрираме”, обяснява Стоян Праматаров, служител „Контрол паркиране” към Община Бургас.


Всички преместени автомобили се поставят на наказателен паркинг, за което водачите плащат по 50 лева глоба и още по 2 лева за всеки час престой. Пътна полиция също съставя актове.


„Престоя и паркирането върху ж.п. линиите е забранен, както в обхвата на тези пътни съоръжения, тъй като те могат да доведат по пътно-транспортни произшествия. При всеки един конкретен сигнал, който получаваме, особено в събота и неделя, в почивните дни Пътна полиция реагира”, обяснява Иван Гюлев от Пътна полиция-Бургас.


Глобите са от 20 до 150 лева. Актове вече са съставени на над 10 водачи от началото на лятото.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова