Парите от продажбата на стоки като позитрона отиват за подпомагане на селско читалище

Илияна и Мая се занимават с дизайн. Тяхната цел е да превръщат стари вещи, които вече не се използват, в изкуство. Така се ражда и идеята за телевизора „Позитрон”.


„Мислехме си за нещата, от които хората са недоволни в града и за това, как биха изглеждали те, ако бяха по-добри в бъдещето. Искаме не да го кажем в прав текст, а да го намекнем чрез нешо друго. Нещо, което е като резултат от хубава промяна”, обяснява Мая Иванова от проект „РЕ ЛА КС”.


„Една от новините е свързана със задръстванията в София и нашата надежда всъщност това да се промени”, казва Илияна Стоилова от проект „РЕ ЛА КС”.


Освен предназначението, изработката на позитрона също е необичайна.


„Всичките мебели, с които работим, бяха подарени от столичани и интересното от телевизора е, че той се задвижва от няколко механизма за велосипед, заедно с веригата”, обяснява Мая Иванова от проект „РЕ ЛА КС”.


„Във вътрешната част има лаци от уиндсърф - така се наричат - те са едни тръбички, през които всъщност преминава екрана, за да бъде опънат от всички страни. Общо взето сме вкарали малко части от спортва в едно интерактивно творение”, добавя Илияна Стоилова от проект „РЕ ЛА КС”.


Как момичетата са се сетили точно за части от уиндсърф съвсем не е случайно.


„Състезавам се. Национален състезател съм и по този начин се свързва уиндсърфа в това наше творение”, разказва Илияна Стоилова.


„Има много хубави неща, за които въобще не се говори и това е много жалко. Основното беше в спортните новини, зашото има ужасно много неща, за които да се говори и това беше още в началото, когато създавахме телевизора и си мислехме - защо, нали никой не говори хубави неща за спорта и защо не се говори за другите спортове, освен тези, които имат най-много пари и по този начин се роди идеята - те всички новини могат да бъдат положителни и могат да те вдъхновяват”, категорична е Мая.


Парите от продажбата на стоки като позитрона отиват за подпомагане на едно селско читалище.


В името на добрата кауза може да си купите и други тъчно направени веищи - като например, ако ви потрябва закачалка от ски, пейка от ски или шейна с облегалка от истински стол.


Повече по темата гледайте във видеото.