Строителството му запoчва през 1974 година и струва 14 млн. лева

Съборът е в подножието на един от символите на БКП - дом-паметника на Бузлуджа, който от години тъне в разруха. Преди няколко месеца най-големият ни социалистически паметник влезе в класация за най-красивите изоставени места в света. Правителството на ГЕРБ имаше идея да прехвърли собствеността на монумента на БСП. Как е бил построен, какво е струвало на народа и каква ще е съдбата му?


„Пилонът символизира едно развято знаме”, обяснява Васил Велков, бивш служител в дом-паметника.


Строителството му запoчва през 1974 година. Струва 14 млн. лева, събрани чрез продажбата на пощенски марки по идея на архитекта на дом-паметника Георги Стоилов.  


6000 души са взели участие в строителството на този монумент. В него са вложени 12 000 кубични метра бетон и над 300 километра арматурно желязо. Само тези две цифри го превръщат в един от най-внушителните паметници, изграждани някога.


„Залата е с диаметър 60 м и височина 14. м. В нея са оформени два концентрични кръга. Вътрешният кръг е с площ 550 кв. метра”, обяснява историкът Васил Велков.


И двата кръга са изпъстрени с мозайка, редена ръчно от десетки художници в продължение на 18 месеца. В центъра са били Маркс, Енгелс и Ленин, а срещу тях - Димитър Благоев, Георги Димитров и.... Тодор Живков.


И така след седемгодишна строителна епопея през 1981 г. Епопея дом-паметникът е открит. Само през първите години на ден е посещаван от 500 души.


Макар монументът да е издигнат за вечността, животът му трае едва 10 години. След падането на Тодор Живков от власт, той е затворен и…изоставен. А в средата на 90-те е безжалостно разграбен.


Преди година беше взето решение собствеността да се прехвърли на БСП. Това така и не се случи.


Повече по темата гледайте във видеото.